לפני עדכוני GMP של ארגון הבריאות העולמי נסביר בקצרה את המושג:
GMP – Good Manufacturing Practice ובתרגום לעברית – תנאי יצור נאותים, מהווה חלק משמעותי מפרקטיקות העבודה היומיומית בכל האספקטים הקשורים להבטחת האיכות של המוצרים בתעשיות הפרמצבטית, המזון, המכשור הרפואי, הקנאביס הרפואי והקוסמטיקה.
פרקטיקות עדכוני GMP של ארגון הבריאות העולמי כוללות בין היתר סטנדרטים, עקרונות וקווים מנחים אשר מיושמים עוד בשלב איתור הספקים לפי נוהל הסמכת הספקים של הארגון, דרך תהליכי הייצור, המילוי והאריזה ועד אחסון המוצר המוגמר לאחר שהוכח שעומד במפרטי השחרור בבדיקות השחרור של המעבדה.
ה- GMP הוא סטנדרט גלובלי, וככזה מיושם במקומות שונים בעולם ולא רק בתעשיות הפארמה, כאשר המטרה העיקרית היא לשמור על בריאותו ובטיחותו של המטופל והצרכנים.
אמנם ה- GMP מיושם בתעשיות רבות, אך במאמר זה נתייחס לנושא עדכוני GMP של ארגון הבריאות העולמי כפי שפורסמו בטיוטה של ארגון הבריאות העולמי בנושא (ה- WHO) ובהתמקדות ב- GMP בכל הקשור לייצור מוצרים תרופתיים למטרות קליניות (Investigational products) ולמטרות פיתוח תרופות חדשות, כולל אלו שפותחו ומפותחות במטרה להתמודד עם מגפת הקורונה שהתפרצה בעולם בשנת 2020.

השירותים שלנו
מה כוללת טיוטת עדכוני GMP של ארגון הבריאות העולמי?
טיוטת ה- GMP שפורסמה כוללת כ- 30 עמודים. הטריגר העקרי לכתיבת מסמך זה היה התפרצות הקורונה בשנת 2020 והצורך הדחוף לספק מענה לביצוע ביקורות רגולטוריות לחברות המפתחות תרופות בכלל ותרופות לקורונה בפרט.
אין לטעות, הטיימינג אינו מקרי כלל והתפרצות הקורונה היא הסיבה שב- WHO עבדו "במלוא המרץ" ושחררו דראפט תוך זמן קצר יחסית למקובל.
המסמך שפורסם אמנם מכסה תחומים רבים הקשורים ל- GxP, ולאחר שסקרנו אותו, ניתן לסכם כי הוא מתמקד בעיקר בתחומי הגורם האנושי, שילוח מוצרים וביצוע איסוף מהמדפים והשפעתו של כל אחד מהם על איכות ובטיחות המוצרים. ללא ספק, שלושת הגורמים המרכזיים הללו, אשר זכו לתשומת לב מיוחדת בטיוטת ה- GMP שפורסמה, אכן נחשבים כקריטיים ביותר.
GMP והגורם האנושי
מלבד היות העובד הגורם המרכזי לרוב הזיהומים בחדרים נקיים בייצור, לא ניתן באמת להימנע מטעויות אנוש באופן מוחלט, ולכן הגורם האנושי מהווה סיכון ממשי. מעורבותם של עובדים שונים, בתפקידים שונים, בשלבים שונים, החל מהסמכת הספקים וקבלת חומרי הגלם ועד לאחסון מוצר והפצתו, חושפת לא מעט נקודות חולשה קריטיות שלעיתים אין עליהן בקרה מספקת או בקרה בכלל.
מעבר לכך, לאחר שתהליך הייצור של המוצר התרופתי כבר הסתיים, מי משחרר את אצוות המוצר שמגיעות לשווקים? כמובן שהרוקח האחראי הוא זה שעושה זאת וזו אחריות כבדה מאוד. מניסיון בייעוץ לחברות פארמה רבות המייצרות תרופות, חשוב שהרוקח האחראי יהיה בעל ידע וניסיון רב בתעשיית הביו-פארמה, כולל ניסיון ברצפת הייצור. לא פעם, חלק מתהליך שחרור האצווה, הרוקח נדרש לדעת ולהבין את השפעתן של חריגות ואירועים לא רגילים שהתרחשו בייצור על המוצר הסופי.
נוסף על כך, מוזכר בדראפט ה- GMP של ה- WHO כי יש למזער את הכניסות והביקורים של אורחים לרצפת הייצור למינימום ההכרחי, היות וברוב המקרים, אורחים במתקן הייצור, אינם מכירים את כללי ה-GMP ועלולים לסכן את סביבת הייצור ועל כן יש להדריכם בהתאם ולפקח עליהם בזמן שהותם במתקן.
מחקר ופיתוח
ייעוץ במגוון תחומים כולל תכנון, מעבדות מחקר וחדרים נקיים, טכנולוגיות פיתוח, מצגות עסקיות למשקיעים, אסטרטגיה רגולטורית, ניתוח שוק, פרוטוקולי ניסויים קליניים, GLP, GCP, ISO 17025, כיול, CMC, הדרכות מקצועיות.
תכנון והנדסה
תכנון מפעלים, חדרים נקיים ומעבדות, תיעוד הנדסי, הסמכה, בחירת טכנולוגיה, הנדסת תהליכים וולידציה תוך שילוב של ידע תאורתי, ניסיון פרקטי והבנה מעמיקה של הרגולציה והעקרונות הייחודיים המאפיינים את תעשיית הביומד ובהתאם לעקרונות ה- GxP.
ייצור ואריזה
מייעצים בתכנון מתקני ייצור, פיתוח והנדסת תהליכי ייצור, בחירת הטכנולוגיה המתאימה ביותר, גמלון תהליכים, העברת טכנולוגיה, GMP, שיפור תהליכים, אופטימיזציה ושיפור ניצולת, הדרכות עובדים וולידציה לציוד, מערכות, תהליכי ייצור וניקיון.
GXP, איכות וולידציה
מייעצים, מקימים, מלווים ומשדרגים מערכות לניהול איכות מסוגים שונים, מבצעים הדרכות וקורסים GMP, הטמעת עקרונות ה- GxP בחברה, ISO 13485, הבטחת איכות והכנה לביקורות רגולטוריות גלובליות תוך ביצוע ניתוח והערכת סיכונים וולידציה לציוד, מערכות, תוכנה, שיטות בדיקה, תהליכי ייצור וניקיון ועד לעמידה בהצלחה בביקורת.
רגולציה ורישום
יעוץ רגולטורי ורישום תרופות, אמ"ר, CE Mark, תוספי תזונה וקוסמטיקה בישראל ובעולם, תוך בניית אסטרטגיה רגולטורית חכמה, סיוע בהכנת המסמכים והדרישות באופן מקצועי, בזמן קצר, התוויית המוצר, חיי מדף וגרפיקה, אישורי יבוא ופגישות עם הגופים הרגולטוריים ועד לקבלת אישור.
תוכנה ומערכות
יעוץ בתחומי הבריאות הדיגיטלית, פיתוח תוכנות ואפליקציות רפואיות בהתאם לדרישות ה- 21CFR part 11/Annex 11/HIPAA/GDPR, ISO 13485/27001/27799, CE marking, Risk Assessment, וריפיקציה וולידציה לתוכנה ומערכות בקרה ועד לקבלת אישור שיווק.
GMP ושילוח מוצרים תרופתיים
שילוח מוצרים גם הוא הפך ל- "נושא חם" בשנים האחרונות בתחום הביו-פארמה. המעבר לכלכלה גלובלית, העברת אתרי הייצור למדינות מתפתחות, כניסת יצרני חומרי גלם מהמזרח הרחוק ושינוע נרחב של מוצרים בין מדינות, הציף את הסיכונים הרבים לאיכות ובטיחות המוצרים אשר נובע אחסון ושינוע בתנאים שאינם נאותים והצריך חשיבה מחודשת על הסיכונים הללו. ראינו את התופעה הזו במלוא עוצמתה כאשר בשנת 2021, חיסוני קורונה שיוצרו ע"י חברת פייזר הצריכו אחסון ושינוע בטמפ' של מינוס 80 (בהתחלה), דבר אשר היה ללא ספק אתגר טכנולוגי ולוגיסטי מורכב.
חשוב מאוד להבין היטב מהם תנאי האחסון והשילוח של המוצר שלנו ולבקר את התנאים הללו לאורך כל תהליכי האחסון והשילוח ולגבות את זה בולידציה לשילוח. לא תמיד מדובר בטמפ'. לעיתים ישנם פרמטרים נוספים כגון לחות, אור וכיו"ב.
GMP ואיסוף של תרופה מהמדפים (ריקול)
חלק מהרצון להנגיש מוצרים תרופתיים חדשניים לשווקים, כאשר כמות המידע שיש לגביהם היא מוגבלת, מצריך לנטר את המטופלים ולהמשיך לאסוף נתונים קליניים, ובעת הצורך גם לדעת איך ניתן לבצע ריקול של המוצרים בצורה יעילה ובטוחה.
גם כאן, בהתמודדות עם נגיף הקורונה, אושרו חיסונים במתכונת חירום ע"י ה- FDA וארגוני בריאות עולמיים אחרים, כאשר הסיכון היה מחושב. מצד אחד, הצורך לעצור את התפשטות המגיפה ומצד שני ההבנה כי מדובר בתרופה חדשה, הטכנולוגיה עדיין לא מוכרת לגמרי ותופעות לוואי או פגיעה במטופלים אכן אפשרית וכמענה לכך, יש לחדד היטב את נושא האיסוף מהמדפים. נוהל ריקול אינו מספיק, היות ובזמן אמת, קשה לדעת אם הוא ישרת אותנו בצורה טובה. לכן ישנה דרישה חד-משמעית לבצע סימולציה תקופתית ליישום נוהל ריקול על מנת לבחון את "החיבור" של הנוהל הכתוב עם המציאות בשטח, לתעד את התהליך, לגלות ליקויים, לתקן אותם, להשתפר, לעדכן את הנוהל בהתאם וכמובן לתרגל .
עקרונות GMP נוספים שנכללו במסמך ה- WHO
הדראפט שפורסם, אינו כולל רק את מה שתואר עד כה, אלא כמובן נותן התייחסות לעקרונות GMP נוספים שמוכרים לכולנו, כגון:
- ניהול מערכת האיכות
- הנדסת תהליכי הייצור
- ניהול סיכונים
- תיעוד נאות וניהול מסמכים מבוקרים
- תשתיות, ציוד וחומרים
- תפקידיה של מחלקת האיכות
- היגיינה וסניטציה
- הסמכות וולידציה
- בקרה על פעילויות המבוצעות במיקור חוץ
- ביקורות פנימיות
- הדרכות והסמכות עובדים
- טיפול בתלונות והחזרות
- שילוח מוצרים
- השמדת מוצרים
- ייצור
- מבחני יציבות
- בקרת איכות (QC)
- העברת טכנולוגיה וגמלון תהליכי ייצור
יישום GMP בשלבי מחקר ופיתוח
כאמור, פיתוח תרופה הנו תהליך רב-שלבי שאינו מבוקר ובמדה שכן, הוא מבוצע תחת בקרות, ידע וניסיון נחותים מאשר תרופה בשלביה המסחריים. ישנם מקרים, לדוגמא כמו זה שהתרחש בהתפרצות מגיפת הקורונה בשנת 2020, בהם מוצרים משלבי הפיתוח צריכים להגיע במהרה לשווקים. ישום לקוי של עקרונות ה- GMP בשלבי המחקר והפיתוח, לא יאפשרו "העברה חלקה" של התהליך מפיתוח לייצור ויגרור עיכובים רבים. לכן, הגישה של ה- GMP לשלבי המחקר והפיתוח הקרויה ה- “Life cycle approach”, עוסקת הטמעה ויישום של התנאים הנאותים (GxP) לאורך כל מחזור חייו של המוצר, כולל בשלבי המחקר והפיתוח וגם בשלבים לאחר שהמוצר נמכר בשווקים (Post market).
*חשוב לציין
מסמך ה- WHO מוכוון יותר ל- GMP עבור מוצרים בשלבים הקליניים ואינו מכסה את השלבים הפרה-קליניים בפיתוח של מוצר תרופתי.
סביר להניח שלפי הלך הרוחות בעולם הפארמה, אנו נמשיך לשמוע על עוד עדכוני GMP של ארגון הבריאות העולמי בעתיד הקרוב.

שאלות קשורות לנושא
GMP (Good manifaturing practice) – הם כל אותם התנאים הנאותים המבטיחים כי המוצרים לשימוש רפואי, החל מבחירת יצרנים ומקבלת חומרי הגלם/החלקים, דרך עבודה בחדרים נקיים ועד שילוח המוצרים לפצינטים, יהיו מבוקרים, בטוחים, מזוהים כנדרש, בחוזק ורמות הטוהר המתאימים, תחת בקרה ובהתאם למפרטי איכות מוגדרים ומתועדים- זאת באופן קבוע ומתמיד.
תנאי ייצור נאותים (Good Manufacturing Practice) בתעשיית הפארמה נועד לוודא כי המוצרים התרופתיים מיוצרים בהתאם לדרישות מערכת האיכות המפעלית. יישום והטמעה של GMP, ימזער את הסיכונים הקשורים בתהליכי הייצור. ה-GMP מכסה את כל היבטי הייצור החל הסמכת ספקים, קבלה ואחסון חומרי גלם, מתקן הייצור והחדרים הנקיים, מערכות תשתית ותמיכה, ציוד ייצור, כללי התנהגות וכלה בהכשרת העובדים, תהליכי ניקיון וולידציה. בישראל, הביקורת והאכיפה של הנהלים נעשית על ידי יחידת הפיקוח של משרד הבריאות. בארה"ב, תקן הGMP נאכף במסגרת נוהל 21CFR parts 210, 211 ובאירופה כחלק מדירקטיבה 2003/94/EC.
פקודת הרוקחים ,התשמ"א-1981, מגדירה "בית מסחר לתרופות" כ"עסק המנוהל בידי רוקח אחראי שאישר המנהל לעניין זה, והמשמש לאחסון, למכירה סיטונאית או להפצה סיטונאית של תכשירים או של חומרי גלם לייצור תכשירים".
למאמר "GDP לתנאי אחסון, הפצה והובלה לפי נוהל 126 ו-130 של משרד הבריאות הישראלי"
תרופה כימית מבוססת על מרכיב פעיל, שהינו לרוב מולקולה קטנה המיוצרת בתהליכים של סינתזה כימית, בעוד שתרופה ביולוגית מבוססת על רכיבים ותהליכים המופקים מן החי או בתהליכי פרמנטציה ו/או גידול מיקרואורגניזמים/תאים).ההבדלים בין תרופות ביולוגיות לבין תרופות כימיות יכולים להיות 1. משקל מולקולרי- תרופות ביולוגיות, כגון פפטידים וחלבונים, הן מולקולות ענק בהשוואה לגדלי המולקולות של תרופה כימיות. 2. המבנה התלת-ממדי -חלבונים, שלא כמו תרופות כימיות, הם בעלי מבנה תלת-ממדי המשפיע על תפקודם. 3. תהליך הייצור-תהליך הייצור של תרופה כימית מבוצע בסינטזה שללמולקולות ספציפיות בתהליך ידוע מראש. תהליך הייצור של תרופה ביולוגית, לעומת זאת, מבוסס על עבודה עם בע"ח, תאים וכדומה וככזה הוא הרבה יותר מורכב נתון ועלול לגרום לשונות גבוהה של התוצר הסופי.
שירות חדש ובלעדי מבית ביו-כם!
אנו גאים ומתרגשים לשתף מהניסיון המקצועי הגלובלי שלנו מה- 15 השנה האחרונות, ולהציג שירות חדש של מסמכי תבנית מקצועיים, (טמפלייטים).
מטרתם ללמד ולסייע לך בתהליכי תכנון, הקמה, רגולציה, איכות. GXP ואבטחת מידע ועוד מגוון רחב של תחומים תוך חיסכון עצום בזמן וכסף.
לפרטים נוספים בקרו בחנות המסמכים שלנו
- מסמכי תבנית להתאמה אישית בהורדה מיידית
- מגוון רחב של מסמכי מדיניות, נהלים, פרוטוקולים וטפסים בקטגוריות שונות מעולמות הפארמה, המדיקל ואבטחת המידע.
- הוראות שימוש פשוטות וברורות
- מבוססים על מאות פרויקטים גלובליים שהושלמו בהצלחה
- הוראות שימוש ברורות ופשוטות
- אפשרות לקבלת ייעוץ ובחינת המסמכים לפני ביקורת/הגשה

השילוב בין שני העולמות השונים האלה, זה של הרפואה המסורתית וזה של הטכנולוגיה והבריאות הדיגיטלית יאפשר טיפול טוב ואיכותי יותר לפציינטים, מותאם אישית, יעיל יותר, בהנגשה משופרת ובעלויות לא גבוהות.
ה- HIPAA הנם ראשי התיבות של Health Insurance Portability and Accountability Act. ה-HIPAAמגדיר הדרישות להגנה על נתונים רגישים ומידע על מטופלים. תקנות ה- HIPAA פורסמו בשנת 1996 והן חלות על חברות מתחום המדיקל והבריאות הדיגיטלית העוסקות במידע רפואי ו/או בריאותי של מטופלים. על חברות מסוג זה, מוטלת החובה להגן על מידע רפואי/בריאותי ואף לנקוט אמצעי אבטחה פיזיים, טכנולוגיים ורשתיים ובנוסף לנטר ולעקוב אחר הנתונים על מנת להבטיח שמידע זה לא יזלוג וישמר בשלמותו וברמת אמינות גבוהה.
כל גוף, חברה או גורם אחר, אשר מספק טיפול, מידע, נתונים, פרטים אישיים, בין אם במישרין ובין אם כחלק מעבודה עם גוף שכזה, כקבלן משנה או כשותף עסקי, מחוייב גם הוא לעבוד בתאימות לדרישות ה- HIPAA
GDPR הנם ראשי תיבות של – General Data Protection Regulation רגולציה אירופאית אשר נכנסה לתוקף בשנת 2018 אשר העוסקת בחיסיון מידע ופרטיות. הרגולציה של ה-GDPR מכילה אוסף הוראות מחייבות בהן אמורים לעמוד גופים אשר כחלק מפעילותם אוספים מידע אישי ו/או ומעבדים מידע המצוי ברשת האינטרנט.

מאמר זה נכתב ע"י ערן יונה CEO, מומחה GXP וטכנולוגיות ייצור ובעל למעלה מ- 20 שנות ניסיון רב-תחומי מתעשיות הפארמה והמדיקל.
אנו בחברת Bio-Chem מייעצים כבר יותר מ- 15 שנה לחברות ביו-מד בארץ ובעולם.
לקבלת שירותי ייעוץ מקצועיים ומקיפים בנושאי רישום מכשור רפואי אמ"ר בישראל, פנו אלינו ונשמח להעניק לכם שירות.
כתובת המייל שלנו: [email protected]
שיתוף:
מאמרים נוספים בנושאי GMP
ולידציה לאוטוקלב ולתהליכי סטריליזציה בקיטור
תהליכי סטריליזציה בקיטור (Steam sterilization) הינם תהליכים נפוצים בתעשייה הביופארמצבטית והמכשור הרפואי. הצורך בביצוע ולידציה לתהליכי סטריליזציה ידוע בחשיבותו לאור רמות הקריטיות והסיכון שבו הוא כרוך, בכל הקשור לזיהומים מיקרוביאליים ו/או תוצריהם. שימוש באוטוקלב ובתהליכי סטריליזציה וולידיים, יאפשרו למוצר קרא עוד >>>
רישום תמרוקים ומוצרי קוסמטיקה בישראל 2022
במאמר שלפניכם נביא בהרחבה את כל המידע העדכני על ענף הקוסמטיקה עם דגש על רישום תמרוקים ומוצרי קוסמטיקה בישראל ביבוא מקביל. ענף הקוסמטיקה בישראל – רקע וסקירה כללית ענף הקוסמטיקה בכללותו עוסק בייצור מוצרי קוסמטיקה למטרות טיפול, טיפוח, צביעה, קרא עוד >>>
מהי ביקורת GMP וכיצד ניתן להתכונן אליה?
מה זה GMP? GMP הנו ראשי התיבות של המונח “Good Manufacturing Practice” אשר בשפה העברית קרוי "תנאי יצור נאותים". ה- GMP כולל בתוכו את כל האספקים התיאורטיים של תחום האיכות בחברה, אשר אותם יש להוריד וליישם בשטח כ- Good קרא עוד >>>
תפעול חדרים נקיים וכללי התנהגות עובדי ייצור
כל חברה העוסקת בייצור ו/או אריזה של מוצרים תרופתיים או מכשור רפואי (אמ"ר), כגון חברות פארמה ותרופות, מכשור רפואי, קוסמטיקת OTC, תוספי תזונה או קנאביס רפואי מחויבת להוכיח מעל לכל ספק כי המוצר הסופי אינו מזוהם ובטוח לשימוש. במאמר הבא קרא עוד >>>
חדרים נקיים בתחומי הפארמה והמדיקל
מה זה חדר נקי? חדר נקי הנו חדר שפועל בתנאים מבוקרים אשר משמש להכנה, ייצור, מילוי והרכבה של מוצרים תרופתיים ו/או מכשור רפואי (אמ"ר). מטבע הדברים, מוצרים רגישים לזיהומים כגון תרופות, מזון, מכשור רפואי ומוצרי מיקרו-אלקטרוניקה, מצריכים עבודה בתנאי קרא עוד >>>
מה זה ולידציה? ואלו סוגי ולידציה קיימים? המדריך המלא
מה זה ולידציה ולידציה או בשמה הלועזי Validation (או יש שיכתבו אותה "ואלידציה") הנה תהליך בדיקה מוסדר ומתועד הנפוץ בתעשיות הפרמצבטיקה, הביוטכנולוגיה, מזון, תוספי התזונה, מכשור רפואי, קוסמטיקה רפואית קנאביס אך לא רק. ישנם סוגי ולידציה בתחומים רבים ותעשיות רבות קרא עוד >>>