הסמכה לתקני AI ובינה מלאכותית ISO 23894 ו- ISO 42001

AI Regulation ISO 42001, ISO 23894 certification

בעידן בו הבינה המלאכותית (AI) היא הנושא הכי מדובר, והיא משנה במהירות את החיים שלנו, חשוב לזכור שהיא לא פוסחת גם תעשיות וחברות מסחריות, אשר עושות בה שימוש רב. דובר רבות על היתרונות האדירים שהטכנולוגיה הזו מציעה לכולנו, אנשים פרטיים וחברות, אך כמו כל דבר, לצד היתרונות הגדולים, ישנם גם סיכונים רבים והצורך הדחוף במסגרות רגולטוריות חזקות ומוכחות ושירותי הסמכה לתקנים בתחום ה- AI מעולם לא היה קריטי יותר.

ארגונים מסתמכים יותר ויותר על מערכות תוכנה מבוססות בינה מלאכותית ומניעים מהלכים של חדשנות, שיפור ויעילות. קיימות הרבה חברות בכלל וחברות הזנק בפרט, המפתחות שירותים מבוססי AI לדוגמא בתחומי הבריאות הדיגיטלית, הניסויים הקליניים והצרכנות. ידוע לכל שלצד החדשנות וההתרגשות סביב הטכנולוגיה המדהימה הזו, קיימים גם איומים. המציאות הזו, והפעילות העסקית בסביבה הנשלטת על ידי בינה מלאכותית, מחייבת אותנו “ללכת בין הטיפות”, ולצד החדשנות, בו בזמן, וכחלק בלתי נפרד, חובה להכיל גם ניהול סיכונים, בקרות ושיקולים אתיים.

כאן נכנסים לתמונה המומחיות שלנו רבת השנים בהסמכות לרגולציית  AI, מערכות לניהול בינה מלאכותית ואבטחת מידע ואנו מציעים לחברות מכל התחומים, יעוץ ותמיכה על מנת “להתיישר” עם תקנים בינלאומיים כגון ISO 23894 לניהול סיכונים בינה מלאכותית ו- ISO 42001  למערכות ניהול בינה מלאכותית.

ברור לכל, כי עמידה בתקנים בינלאומיים אלה בהצלחה, תוך בידול החברה מחברות אשר יאחרו להגיב, תפתח לחברה פעילות עסקית בשווקים בעולם, וההסמכה לתקני ISO 23894  ו- ISO 42001 תהיה תנאי סף לחתימה על חוזים עם שותפים עסקיים.

 

החשיבות הגוברת של רגולציה בתחומי ה-  AI

ככל שטכנולוגיות בינה מלאכותית ממשיכות להתפתח (כל הזמן) ובמקביל לחלחל לתחומים שונים של הפעילות העסקית, הסיכונים הפוטנציאליים וההשלכות האתיות זכו לתשומת לב משמעותית מצד הרגולטורים, קובעי המדיניות וכמובן הציבור (אם כי מעט מאוחר מדי…).

ארגונים כיום מתמודדים עם לחץ גובר הן מצד הציבור והן מצד הרגולטור, להבטיח (ולהוכיח) שמערכות ה- AI שלהם יהיו  אמינות, “שקופות”, אחראיות. בפעול יוצא של  “הכח” הכמעט בלתי מוגבל של הבינה המלאכותית, על מערכות אלה להתאים לא רק לניהול סיכונים או ניהול מערכות AI , אלא גם לעמוד בסטנדרטים אתיים.

בקרה חלקית, חוסר הבנת האיומים, הסתמכות על דאטה לא אמין או מדויק,  טיפול לא מתאים בסיכונים, עלול להוביל לפגיעה במוניטין החברה, תביעות וחבויות משפטית וכמובן לשחיקת אמון הלקוחות, השותפים העסקיים של החברה ובעלי עניין אחרים.

בתגובה לאתגרים אלו, גופי תקינה בינלאומיים פיתחו מסגרות רגולטוריות ותקנים יעודיים לתחום ה- AI, במטרה להנחות ארגונים ביישום שיטות ניהול ובקרה על בינה מלאכותית.

שני תקנים מרכזיים בתחום הרגולציה על AI הם ISO 23894 לניהול סיכונים בינה מלאכותית ו-  ISO 42001 למערכות ניהול בינה מלאכותית.

תקנים אלה מספקים מערכת מובנית לזיהוי, הערכה והפחתת סיכונים הקשורים לבינה מלאכותית תוך פיתוח תרבות ארגונית של חדשנות לצד אחראית ומוסריות.

 

הסמכה לתקן ISO 23894  לניהול סיכונים של בינה מלאכותית

ישנם תקנים שונים לניהול, בקרה, ניתוח והערכת סיכונים, כדוגמת ה- ISO 14971 ו- ISO 3100, אך להבדיל מהם, תקן ISO 23894 שכותרתו “טכנולוגיית מידע – בינה מלאכותית – ניהול סיכונים”, הוא תקן ייעודי ופורץ דרך המאפשר להתמודד עם האתגרים הייחודיים שמציבות מערכות בינה מלאכותית.

תקן זה מספק לארגונים מסגרת מקיפה לזיהוי, הערכה וניהול סיכונים הקשורים בפיתוח, פריסה ושימוש בטכנולוגיות מבוססות  AI.

 

עקרונות מרכזיים של תקן ISO 23894  לבינה מלאכותית

 

להלן חלק מהעקרונות המרכזיים עליהם מושתת תקן ה- ISO 23894 בכל הקשור לניהול סיכוני בינה מלאכותית ו- AI:

 

תחום עקרונות מתקן ISO 23894
זיהוי סיכון התקן מתאר מתודולוגיות לזיהוי שיטתי של סיכונים פוטנציאליים על פני מימדים שונים, כולל היבטים טכניים, תפעוליים, אתיים וחברתיים של מערכות בינה מלאכותית.
הערכת סיכונים היא מספקת קווים מנחים להערכת הסבירות וההשפעה הפוטנציאלית של סיכונים שזוהו, ומאפשרת לארגונים לתעדף את מאמצי הפחתת הסיכונים שלהם ביעילות.
טיפול בסיכון  ISO 23894 מציע אסטרטגיות לטיפול והפחתת סיכונים הקשורים לבינה מלאכותית, לרבות הימנעות מסיכונים, הפחתת סיכונים, טיפול בסיכונים וקבלת סיכונים בעלי ערכי “סיכון שיורי” מקובל
ניטור מתמשך התקן מדגיש את החשיבות של ביצוע וניהול תהליכי ניטור ובקרת סיכונים מתמשכים בכדי להבטיח שאסטרטגיות ניהול סיכונים יישארו יעילות ככל שמערכות בינה מלאכותיות מתפתחות
תקשורת עם בעלי עניין מערכות ופרוצדורות המאפשרות דרכי עבודה והדרכות בדבר תקשורת יעילה  בכל הנוגע לסיכוני בינה מלאכותית ואפשרות ליישם אסטרטגיות לצרכי בעלי עניין רלוונטיים, תוך טיפוח ערכים של שקיפות, אתיקה ואמון.

על ידי אימוץ ISO 23894, ארגונים יכולים להפגין (ולהוכיח הלכה למעשה) את מחויבותם לפרקטיקות בינה מלאכותית אחראיות ולבנות בסיס איתן לניהול סיכונים הקשורים לבינה מלאכותית, זאת באופן מסודר ויעיל.

 

הסמכה לתקן ISO 42001 לניהול מערכות AI

בעוד שתקן ה-  ISO 23894 מתמקד בניהול סיכונים של מערכות מבוססות AI, תקן  ISO 42001 נוקט בגישה רחבה יותר על ידי מתן מסגרת לניהול, יישום, הטמעה ותחזוקה של מערכות AI.

תקן זה נועד לעזור לארגונים לשלב בקרה על תחומי הבינה המלאכותית  בחלק ממערכות הניהול והבקרה שיש בחברה.

 

עקרונות מרכזיים של תקן ISO 42001  לבינה מלאכותית

 

להלן חלק מהעקרונות המרכזיים עליהם מושתת תקן ה- ISO 42001 בכל הקשור לניהול מערכות AI:

 

תחום עקרונות מתקן ISO 42001
מדיניות ואסטרטגיה קביעת מדיניות ואסטרטגיה בחברה בכל הנוגע לבינה מלאכותית.

כתיבת  מסמכי מדיניות ונהלים לפיתוח ויישום מדיניות ואסטרטגיות ארגוניות המשלבות עבודה על מיזמי בינה מלאכותית לצד עמידה ביעדים עסקיים ושיקולים אתיים.

ניהול ושליטה בניית מנגנוני ניהול, בקרה ושליטה כגון העסקת כח אדם מקצועי, הגדרת תיאורי תפקיד, גיוס שירותי CISO, הגדרת תחומים ומנגנוני אחריות ברורים לקבלת החלטות הקשורות לבינה מלאכותית בתוך הארגון.
משאבים הקצאת המשאבים הנדרשים, ומתן הנחיות לניהולם, כולל גיוס מומחים בתחום, בניית תשתית טכנולוגית ומסדי נתונים אמינים ואיכותיים, לתמיכה בפיתוח והתנהלות אחראית בכל הנוגע ב- AI
בקרה בניית מעגלי בקרה תפעולית והטמעתן על מנת לספק הגנה לאורך כל מחזור החיים של מערכת ה- AI, החל משלבי הפיתוח, דרך פריסה ותחזוקה שוטפת ועד לגריעת המערכת לטובת טכנולוגיה מתקדמת יותר.
הערכת ביצועים בנייה ויישום מתודולוגיות להערכת ביצועים והערכת אפקטיביות של מערכות ניהול AI וזיהוי בעיות, תקלות והזדמנות לשיפור (מתמיד).
אתיקה שילוב עקרונות ושיקולים אתיים וביצוע הערכות על ההשפעות החברתיות והאישיות של שימוש בפרקטיקות של ניהול בינה מלאכותית.

על ידי הטמעת מערכת ניהול בינה מלאכותית המותאמת לתקן ISO 42001, ארגונים יכולים לאמץ “גישה הוליסטית” לפיתוח ושימוש בטכנולוגיות של בינה מלאכותית, במטרה להבטיח שמיזמים המושתתים על בינה מלאכותית, ינוהלו היטב, ויעמדו בדרישות רגולציה, אתיקה וכמובן יתאמו את היעדים העסקיים.

 

החשיבות של הסמכה לרגולציה בתחומי ה- AI

הרכבת כבר יצאה לדרך…

רוב החברות שמתמקדות בצמיחה בטווח הארוך, מאמצות את טרנד ה- AI ולצד זאת, כמובן גם את המסגרת הרגולטורית של תחומי הבינה המלאכותית שממשיכה להתפתח במקביל ועל ידי גופים רגולטוריים שונים, לצד חקיקה במקומות שונים בעולם.

כפועל יוצא, ארגונים וחברות אשר רוצות “לרכב על הגל” של ה- AI (ולהשאר עליו…), מתמודדים עם האתגרים של עמידה בדרישות הרגולציה, ומקצות משאבים להסמכה לתקנים מסוג זה.

שירותי ההכנה והסמכת החברה לרגולציית AI, לצד הסמכות של אבטחת מידע וחסיון מידע, מספקים ערך עצום לחברות אשר מפתחות כלים בתחומי ה- AI כמו גם חברות אשר משתמשות בכלי AI.

צוות המומחים שלנו מציע תמיכה מקיפה כדי לעזור לכם להשיג הסמכות כגון ISO 27001, ISO 27799, ISO 13485, ISO 23894, ISO 42001 תוך תמיכה גם בשלבים שלאחר ההסמכה ולקראת חידושה.

 

שירותי הייעוץ שלנו בנושאי הבינה המלאכותית כוללים:

  • ניתוח פערים

אנו עורכים הערכה יסודית של שימושי הבינה המלאכותית בארגון ובוחנים את השתלבותם בתהליכי ניהול הסיכונים הקיימים בחברה.

אנו מזהים תחומים הדורשים שיפור כדי “להתיישר” עם דרישות תקני ISO הרלוונטיים ועל מנת לעמוד ביעדים העסקיים ושווקי היעד של המוצר או השירות.

  • תמיכה ביישום

המומחים שלנו מדריכים אתכם בתהליך הסמכה והטמעת ISO 23894 ו-ISO 42001, תוך התאמתם לצרכים ולהקשר הספציפיים של הארגון.

  • תיעוד ופיתוח תהליכים

אנו מסייעים ביצירת התיעוד, כולל כתיבת מסמכי המדיניות והנהלים הדרושים ואישורים, לצורך עמידה בתקנים ובדרישות הרגולציה והחוק בכל הנוגע לבינה מלאכותית.

  • הדרכה

אנו מספקים תוכניות הדרכה, הכשרה וקורסים כדי להבטיח שהצוות שלכם יבין את הדרישות של ISO 23894 ו-ISO 42001, ותקני אבטחת המידע כגון ISO 27001.

דרך ההדרכה ויצירת קבוצות עבודה כחלק מסדנא, אנו משיגים טיפוח תרבות ארגונית נכונה בסביבת עבודה של שיטות בינה מלאכותית.

  • הכנת לביקורת ISO

השירותים שלנו כוללים ביקורת מדמה, סקר פערים וסיוע בהכנת החברה והעובדים, במטרה להבטיח מוכנות לקראת הסמכה חיצונית של ה- ISO על ידי גופי ההתעדה מהארץ ומהעולם.

  • שיפור מתמיד

אנו מציעים תמיכה מתמשכת לחברה, במטרה לשמור על תאימות לתקנים הבינלאומיים בתחומי הבינה המלאכותית, אבטחת המידע וחסיון המידע, שירותי CISO ושירותי חידוש הסמכה שנתי.

אנו פועלים לשפר את השליטה של הארגון בכלי הבינה המלאכותית, תוך ניהול סיכונים והזדמנויות.

 

היתרונות של הסמכת ISO 23894 ו-ISO 42001

 

השגת הסמכה לתקני רגולציה של AI כגון ISO 23894 ו-ISO 42001 היא אמנם השקעה, אך טומנת בחובה יתרונות רבים לחברה ותוצאותיה העסקיות, לדוגמא:

 

תחום יתרונות עמידה בתקן ISO 42001 ו- ISO 23894
מוניטין חברות אשר יציגו את המחויבות והאחריות שלהן על שימוש בטכנולוגיות AI, בעקר במסגרת הסמכה בינלאומית, יהנו ממוניטין משופר ויגבירו משמעותית את האמון שניתן להן מצד הלקוחות, השותפים העסקיים והגופים הרגולטורים.
מזעור סיכונים הפחתת סיכונים באמצעות הטמעת מערכות ניהול ארגוניות, יאפשר לזהות ולטפל בסיכונים הקשורים לבינה מלאכותית באופן יזום, תוך הפחתת הסבירות להתרחשות/התממשות אירועים לא רצויים וסיכונים.
יתרון תחרותי לחברות שיוסמכו לתקני ISO 42001 ו- ISO 23894 הבינלאומיים, יהיה יתרון תחרותי משמעותי בחדירה לשווקים בינלאומיים והן יהנו מבידול ביחס לחברות מתחרות בשוק.
קבלת החלטות בניית תהליכי קבלת החלטות משופרים, תוך הסתמכות של מערכות ניהול AI,  יאפשרו קבלת החלטות מושכלת ואתית יותר סביב יוזמות בתחומי הבינה המלאכותית
דרישות חוק ורגולציה עמידה בדרישות הרגולציה והחוקים השונים במדינות השונות.

התאמה לסטנדרטים בינלאומיים וכמובן ביצוע עדכונים שוטפים על שינויים תקופתיים.

ביצוע חידושי הסמכות ובזמן.

בעלי עניין אמון גבוה מצד כל הבעלי העניין, כולל המשקיעים, הלקוחות והעובדים.

הפגנת מחויבות לשימוש אחראי בטכנולוגיות AI

 

בעוד בינה מלאכותית ממשיכה לעצב מחדש את החיים האישיים והעסקיים שלנו, ארגונים שרוצים להיות חלק משמעותי מהעולם העסקי של העתיד, חייבים לתעדף שליטה, בקרה וניהול אחראי של הסיכונים הנלווים למהפכה הזו.

ISO 23894 ו-ISO 42001 מספקים מסגרות חשובות לעבודה בתחום הכל-כך מרתק, מורכב ומסוכן של ה- AI.

על ידי שימוש בשירותי הסמכות לתקני רגולציה בתחומי ה- AI, ארגונים יכולים לא רק להשיג תעודה המעידה על עמידה בתקנים אלה אלא גם לטפח תרבות המשלבת חדשנות ואחריות שתוביל לצמיחה ותזכה לאמון של בעלי העניין בחברה.

אם תרצו לדעת כיצד ניתן ליישם בצורה נכונה את הכלים שיאפשרו לכם לנצל את מלוא הפוטנציאל של הבינה המלאכותית, תוך הפחתת סיכונים ושמירה על אתיקה מסחרית ומקצועית- פנו אלינו.

תוכן עניינים

שתפו את המאמר