תחום ה- Digital Health נקרא גם Digital Technology ו/או E-Health ו/או Health-Tech. הנו תחום טכנולוגי חדשני המבצע אינטגרציה בין עולם ההייטק לעולם הבריאות. תחומי ה- E-Health בישראל ובעולם עושות שימוש גובר והולך בטכנולוגיה, מידע ותקשורת (ICT) לטובת בריאות הציבור.
באילו תחומים עוסקת הבריאות הדיגיטלית?
הבריאות הדיגיטלית נותן מענה יעיל וחדשני לפעילויות רבות ומגוונות בעולם הבריאות והרפואה, כאשר המרכזיים שבהם הנם בתי חולים, חברות תרופות, נסויים קליניים, דיאגנוסטיקה, רפואה דחופה וטיפול ביתי. הבריאות הדיגיטלית מציעה מגוון יישומים בעולם הבריאות והרפואה, כגון:
- רפואה טלפונית – אינטראקציה מרחוק בין רופא לחולהרפואה מותאמת אישית – כלים המאפשרים להתאים למטופל את הטיפול המיטבי ספיצפית עבורו.
- רפואה דיגיטלית – אבחון רפואי וטיפול באמצעות גאדג’טים, מכשור מדידה, תקשורת, ניתוח נתונים וכדומה.
- ניטור מדדים אישיים ע”י המטופל באמצעות חיישנים ומכשור טכנולוגי מתקדם (לביש).
- שימוש באפליקציות סלולריות לצרכי לאבחון, ניטור וקבלת טיפול במצבים רפואיים אינדיבידואלים.
- Big Data – איסוף וניתוח מסדי נתונים גדולים, המאפשרים תובנות רפואיות לטובת גילוי מחלות, טיפולים, ותמיכה במסגרת “ניסויים קליניים” נרחבים.
- ניטור רציף ואיסוף מידע על תהליכים בתעשיית התרופות בשלבי מחקר, ניסויים קליניים ובזמן ייצורניטור רציף ואיסוף מידע על מאושפזים בבתי חולים.
מגמות בתחום הבריאות הדיגיטלית בעולם?
שוק הבריאות הדיגיטלי העולמי צפוי לשבור שיאים חדשים בשנים הקרובות. אנו חיים בעידן המידע והטכנולוגיה. על אף שתחום הרפואה המסורתית הנו תחום סולידי אשר נוטה לאמץ שינוי תפיסה בזהירות רבה, קשה מאוד להתעלם מחדירת הדיגיטל לעולם הרפואה ומהפוטנציאל והיכולות המרשימות של הטכנולוגיות הדיגיטליות בתחום.
חברות וגופים העוסקים בבריאות עוברים תהליך של מעבר לדיגיטציה ואימוץ נכון של E-Health / Health-Tech יאפשר השגת יעדים משמעותיים בכל הקשור לבריאות הציבור, תמיכה במערכות הבריאות, קידום תחום הבריאות, גילוי מוקדם של מחלותומניעתן, שיפור בהנגשת שירותי הבריאות לציבור אף יסייע בהקטנת עלויות הן של מערכת שירותי הבריאות והן של המטופלים.
לאחרונה אנו שומעים על הסכמי שיתוף פעולה אסטרטגיים בין חברות הייטק בתחומי התוכנה והמובייל לחברות פארמה, ולנותני שירותי רפואה ובריאות. לדוגמא, רשת בתי המרקחת Walgreens Boots Alliance Inc וענקית התוכנה מיקרוסופט דיווחו על הסכם שיתוף פעולה בתחום אספקת שירותי בריאות באמצעות טכנולוגיות דיגיטליות, שתאפשר העברת אינפורמציה בין מטופלים לבית המרקחת, והצעת שירותים טיפוליים החל מטיפול מונע, טיפול עצמי וכלה בתמיכה וניהול התמודדות עם מחלות.
מיקרוסופט אינה חברת הטכנולוגיה היחידה שהחלה לפעול התחום ה- E-Health. שחקניות נוספות בזירה הטכנולוגית הן גוגל ואפל המשלבות את יכולתן הטכנולוגיות והמידע העצום שברשותן (בעיקר באמצעות המכשירים הסלולריים) לטובת אבחון, ניטור, מעקב וטיפול בלקוחותיהן.
גם אמזון הודיעה לפני כשנתיים כי היא תקים חברה בשיתוף עם חברות אמריקניות גדולות אחרות אשר תאפשר לשפר את רמת הטיפול בחולים והקטנת עלויות הטיפול תוך שימוש במאגרי המידע שלהם כמו גם על יכולת המשא ומתן וכח המיקוח מול חברות התרופות.
נציין כי, אמזון השיקה פלטפורמה שמאפשרת למשתמשים להתייעץ עם רופאים ואחיות בוידאו צ’ט או בתהכתבות , לקבל אבחנות והפניות, להזמין תרופות ועוד הפלטפורמה נועדה לתפקד כקליניקה וירטואלית למתן מענה ראשוני לחולים (בשלב זה, הפלטפורמה נבחנת על עובדי אמזון וחברות גדולות נוספות אשר הצטרפו לאמזון במיזם זה
בנוסף ליישומים הנ”ל אנו עדים להמצאות טכנולוגיות רבות שנמצאות בשלבים שונים של מחזור חייהן (מחקר, שיווק, גיוס מימון, השקה ועוד) שעוזרות לשפר את איכות החיים של אנשים רבים ולעיתים אף מצילות חיים.
מהי תרומתה של הבריאות הדיגיטלית לציבור הרחב?
טכנולוגיות בתחום הבריאות הדיגיטלית נמצאות כבר היום כחלק אינטגרלי בממשק בין נותני שירותי רפואה לציבור המטופלים, ואנו עדים לתרומתן היומיומית בתחומים רבים מגוונים. שימוש באמצעי חישה וניטור מדוייקים (טכנולוגיה לבישה) מאפשרים מענה מיידי ו/או אונליין בקשר שבין הרופא למטופל.
יתרון זמינות המידע ויכולות ההתקשרות המפותחות, עשוי להביא למקרים בהם מתייתר הצורך בביקור בבית החולים ובמרפאות לצרכי מעקב ובקרה או הגעה למיון. לא פחות חשוב לציין את היתרון שבשימוש טכנולוגיות דיגיטליות בכך שיש ביכולתן לשנות את המיקוד מהטיפול בחולי לרפואה מונעת. מיותר לציין את החסכון המשמעותי שמערכות הבריאות יכולות להשיג באימוץ טכנולוגיה זו.
בנוסף, לא מעט פרוצדורות רפואיות מבוצעות כיום בחדרי הניתוח באמצעות טכנולוגיות מגוונות כגון: זרועות רובוטיות, ציוד ומכשור אופטי וכו’. החדשנות בטכנולוגיות אלו באה לידי ביטוי בהקטנת המעורבות הנדרשת מרופא, פישוט תהליכים רפואיים מסובכים ולצד זה לעיתים הקטנת סיכון למטופל. נדגיש כי טכנולוגיות אלו מבוססות תוכנה, זהו ביטוי לשילוב בין הייטק לחברות בתעשיית הרפואה.
נציין כיההתפתחות הטכנולוגית, כמות המידע הנאסף ויכולות הניתוח של מידע זה, יגבירו את השימוש והתועלת שניתן להפיק משימוש בתוכנות ואפליקציות מובייל, אשר מלבד היכולת לסייע למטופל בזמן אמיתי ואף להציל חיים, גם תקלנה על הרופאים וצוותי הרפואה, באבחון מצבים רפואיים מסוכנים, יאפשרו מתן טיפול מהיר,יעיל ותוך הקטנת טעויות אנוש. הנגשת המידע מכל מקום ובכל זמן מאפשר לתת טיפול רפואי יעיל יותר.
תרומה נוספת לציבור נראה באיתור מוקדם לתופעות לוואי של מחלות או תרופות, גילוי שימושים חדשים לתרופות קיימות וכל זה באמצעות מידע שיגיע מחוכמת ההמונים וה-, במקרה זה – המטופלים.
מלבד התועלות של המטופלים והצוותים הרפואיים, אנו רואים חדירה של יישום בריאות דיגיטלית גם בתחומי הניהול האדמיניסטרטיביים בבתי חולים במסגרת יישום תיקים רפואיים דיגיטליים ועוד. יישומים אלו מביאים לתהליכי עבודה יעילים וחסכוניים. ישנו צורך הולך וגובר לשיפור יעילות ואיכות העבודה בבתי חולים ובמרכזי בריאות אחרים. דבר הגורם להעצמה וביקוש לשירותי בריאות דיגיטליים.
בנוסף, לאור העלויות הגבוהות בתחום ביטוחי הבריאות, לצד תרעומת גוברת מצד הציבור, גובר הלחץ מצד הממשלות והפוליטיקאים להפחתת עלויות הטיפול באוכלוסיית החולים, כמו גם להנגשה טובה יותר של טיפולים רפואיים לאוכלוסיה. מגמה זו, מביאה לעלייה בביקוש למערכת רשומות בריאות אלקטרוניות (EHR). פיתוח, הטמעה ושימוש במערכות מסוג זה, כוללות בין היתר שימוש בפלטפורמות מובייל, ענן ו- Big-Data.
מדינת ישראל נחשבת כמובילה עולמית בתחום הבריאות הדיגיטלית, הודות לשילוב מנצח בין תעשיות הפארמה, המכשור הרפואי והתוכנה המקומיות. בנוסף, לישראל יתרון במידע רב זמין. קיימים נתונים אלקטרוניים מזה שני עשורים, מה שיוצר מאגרי מידע ארוכי שנים המאפשרים יכולת מחקר עצומה בנושאים רפואיים שונים.
סיכונים ודרישות רגולציה בתחום הבריאות הדיגיטלית
מהפכני ככל שיהיה, לא ניתן לאמץ פיתרון למקרה רפואי / בריאותי, אם הוא מהווה סיכון לפציינטים. לפיכך, על כל “מוצר” / “פתרון” בתחום הבריאות הדיגיטלית, מלבד הוכחת היתכנות, לעמוד בדרישות רגולטוריות קפדניות בכל הקשור לאבטחת מידע, שלמות נתונים כמו גם תקנות רגולציה רלוונטיות למכשור רפואי (אמ”ר) הכוללות בין היתר התייחסות לסיכונים, בטיחות, יעילות, אמינות, דיוק, איכות, תכנון, ולידציה והוכחה קלינית.
האם ישראל יכולה להפוך למובילה עולמית בתחום ה- E- Health?
ללא ספק, למדינת ישראל יש את הפוטנציאל להתברג היטב בתחום הבריאות הדיגיטלית העולמי, לאור “שילוב מנצח” של גורמים כגון:
- מו”פ חזק בתעשיות פרמצבטיקה ורפואה
- מובילות בענף ההיי-טק
- חוכמה ויצירתיות
- הקצאה נדיבה של משאבים בתחומי חדשנות ממשרד הכלכלה והמדען הראשי
- יכולות עמידה בלוחות זמנים מאתגרים
- תמיכה אקדמית ומעורבות פעילה בעיקר בשלבי הפיתוח
- מערכת בריאות מתקדמת וקופרטיבית היכולה להציע פלטפורמה לביצוע ניסויים ופיילוטים
- רגולציה מקומית העומדת בתקנים בינלאומיים
- אופי יזמי ופרקטימאגרי מידע רפואיים ארוכי טווח ואחזקתם אצל מספר קטן יחסית של גופים
- תמהיל אזרחים מגוון מבחינה גנטית ואתנית – מאפשר מחקר בעל הבנה ושפעה עולמית
האתגרים בפניהם עומד תחום הבריאות הדיגיטלית
מבטיח ככל שיהיה תחום ה- E-Health, למרות הפוטנציאל העצום, ישנם גם אתגרים רבים שיש להשיגם, על מנת לממש את מלוא הפוטנציאל:
- אבטחת מידע
- יציבות תשתיות באינטרנט ואחסון הנתונים
- הפחתת רמת החשדנות של הציבור בתחום הטכנולוגי-בריאותי
- שיפור יכולות טכנולוגיות של צוותי רפואה, חולים ומשתמשי קצה
- אינטגרציה של הטכנולוגיה החדשה עם מערכות קיימות
- עמידה בדרישות הרגולציה של רשויות הבריאות
- חסיון מידע של מטופלים/משתמשים
- יכולות מקצועיות מולטי-דיסיפלינריות
- כניסה מוצלחת של דור-5 בתחום התקשורת הסלולרית
- הטמעה חלקה של הטכנולוגיות השונות בקרב רופאים ואנשי מערכות הבריאות
- מזעור הסיכונים הכרוכים בשימוש בטכנולוגיה
- אמינות ושלמות נתונים דיגיטליים/אלקטרוניים (Data integrity)
- הקטנת ההשפעה והתפוצה של מכשור וטכנולוגיות הנמצאות בשימוש ושאינן מדוייקות ואמינות
- הסכמי שיתוף מידע בין מדינות ורשויות בריאות, שיאפשרו ניתוח נתונים והסקת מסקנות
- הקמת מערכות שיאפשרו יכולת תגובה מיידית ואפקטיבית למקרים המצריכים טיפול
כיצד ניתן להצליח בתחום הבריאות הדיגיטלית?
תחום ה- E-Health הנו שילוב של מספר תחומים שונים וככזה מצריך גישה מולטי-דיסיפלינרית ומצוינות רב תחומית. זה לא מספיק להחזיק או לפתח טכנולוגיה “מתקדמת”. המפתח להצלחה מושתת על מקצועיות, שיתוף פעולה, תקשורת וכמובן צליחת האתגרים הרגולטוריים.
“הצורך” בטכנולוגיה בריאותית, צריך להגיע ממערכת הבריאות “המסורתית” כמו רופאים, בתי חולים, תעשיית הרפואה / פארמה וחולים, בעוד ש”הפתרון” צריך להיות מתוכנן ע”י תעשיית ההיי-טק כגון תחומי המובייל, התוכנה, האלקטרוניקה, האופטיקה, עיבוד תמונה, Big-Data, בינה מלאכותית , IA וכו ‘, אך זה עדיין לא מספיק.
על מנת ליצור סינרגיה , צוותי התכנון וההנדסה של פרויקטי בריאות דיגיטלית, צריכים לכלול בתוכם אנשי מקצוע מתחומי הביו-מד, בריאות, ניסויים קליניים, רגולציה, איכות, ביו-אינפורמטיקה ומומחים מתחומים רלוונטיים נוספים שיהיו מעורבים בפרויקט “החל מהיום הראשון”.