ביוכם - Bio-Chem לוגו

תפעול חדרים נקיים וכללי התנהגות עובדי ייצור

תפעול חדרים נקיים וכללי התנהגות עובדי ייצור

כל חברה העוסקת בייצור ו/או אריזה של מוצרים תרופתיים או מכשור רפואי (אמ”ר), כגון חברות פארמה ותרופות, מכשור רפואי, קוסמטיקת OTC, תוספי תזונה או קנאביס רפואי מחויבת להוכיח מעל לכל ספק כי המוצר הסופי אינו מזוהם ובטוח לשימוש. במאמר הבא נדון בהרחבה בנושא תפעול חדרים נקיים וכללי התנהגות עובדי ייצור על כל היבטיהם.

 

מדוע מייצרים תרופות ומרכיבים אמ”ר בחדרים נקיים?

עבודה בתנאים בלתי מבוקרים, בהם המוצר חשוף לסביבה שאינה נקייה ומבוקרת, או עבודה בחדרים שאינם מוגדרים חדרים נקיים בקלסיפיקציה המתאימה, אינה מקובלת. גם אם היצרן יכול להוכיח כי המוצר הסופי עומד בבדיקות השחרור הנדרשות ואינו מכיל מזהמים ו/או מיקרואורגניזמים כלל- עבודה שלא בחדר נקי אינה מאושרת, היות והיא מתבצעת בתנאים שאינם תנאי עבודה מבוקרים על ציר הזמן.

 

כיצד מייצרים בחדר נקי?

חדר נקי הוא חדר ייצור או הרכבה לכל דבר, אך עם הבדל עקרוני אחד- הוא מספק תנאי עבודה מבוקרים ורמת ניקיון מוגדרת, שנשמרים לאורך כל תהליכי הייצור, המילוי וההרכבה. על מנת להשיג את רמות הניקיון הנחוצות עבור ייצור והרכבת המוצר, נדרשת שליטה על רמות זיהומים מיקרוביאליים, הכימיים והפיזיקליים בחלל החדר.

לצורך כך, יש לתכנן ולהקים חדרים נקיים אשר יספקו את רמת הניקיון הרצויה בהתחשב בסוג הפעילות המתבצעת בהם, דרישות הרגולציה ויעברו את שלבי הולידציה הנדרשים בהצלחה, ויעמדו בניטור פרמטרים קריטיים כגון טמפרטורה, לחות, ריכוז חלקיקים ונוכחות של מיקרואורגניזמים.

 

ניטור תקופתי תחזוקה ותפעול חדרים נקיים

תכנון ובנייה של חדר נקי צריכים להתבצע באופן נכון.

על התכנון הקונספטואלי של מתקן החדרים הנקיים או המפעל לתאום את דרישות רשויות הבריאות וכמובן את הצרכים התפעוליים של מתקן הייצור ותפעול חדרים נקיים בהתאם להנחיות תקן ISO 14644 וכמובן הצלחה בולידציה הסופית של החדר הנקי כולל OQ ,IQ ו- PQ (טבלה 2). לא די בתכנון והקמת חדר נקי לפי דרישות הרגולציה וה- ולידציה של חדרים נקיים. החדר הנקי מצריך תחזוקה שוטפת וניטור פרמטרים.

ביצוע של פעולות תחזוקה מונעת כגון בדיקת ביצועי מערכת ה- HVAC, החלפת פילטרים, שטיפות המערכת והניקוזים, ניטור ובקרה מתמשכים של פרמטרים להם תיתכן השפעה על רמת הניקיון בחדר היא דבר שבשגרה של חברות המפעילות חדר נקי.

בנוסף לכך, ניקוי החדרים הנקיים, דיגום ומדידת ריכוזי חלקיקים, הטמפרטורה, הלחות ומדדים מיקרוביולוגיים, תוך התנהלות נכונה בנושאים כגון אחזקה, ניקיון, לבוש וביצוע עבודה בחדרים נקיים תבטיח פעילות תקינה ורמת הניקיון הנחוצה לעבודה בסביבה מבוקרת שתתמוך בייצור תרופות ומכשור רפואי בטוחים לשימוש שאינם מסכנים את הלקוחות.

מאמר מורחב בנושא עקרונות חשובים בתכנון חדרים נקיים

 

זיהומים בחדרים נקיים

זיהומים מיקרוביאליים המתפרצים בחדרים נקיים הנם בעיה נפוצה בתעשיית הביו-מד. לא פעם, בשלב הולידציה של החדרים, ובעיקר בסימולציות אשר במסגרתן מבוצע ניטור חלקיקים ומיקרואורגזנימים בזמן בו עובדים בחדר , כחלק מבדיקות ה-PQ, “מתפרצים” זיהומים אשר לרוב גורמים לכישלון ולידציה של החדר הנקי או במקרה החמור יותר, לפסילת אצוות שלמות של מוצרים.

זיהומים בחדרים נקיים עלולים להיגרם מגורמים שונים כגון:

גורם לזיהום בחדר הנקי דוגמאות
תכנון לקוי תכנון לא נכון של מתקן החדרים הנקיים ושאינו לפי דרישות ה- GMP
תחזוקה לקויה טיפול לא נכון או שאינו מבוצע בזמן לחדר הנקי ולמערכות היט”א, פילטרים פרוצים שלא הוחלפו
עובדים עבודה שלא לפי תנאי יצור נאותים, פרטי לבוש לא מתאימים, עובדים שאינם מודרכים
ציוד שימוש בציוד ומערכות שאינם מתאימים לעבודה בחדר נקי

 

השפעת התנהגות העובד על זיהומים בחדר הנקי

עובד בחדר הנקי, גורם לכ- 70% מהזיהומים.

בני האדם משמשים באופן טבעי כנשאים של מיקרואורגניזמים שונים, אשר מהווים חלק מה- מיקרוביוטה הטבעית של הגוף. מיקרואורגניזמים שונים המצויים בין היתר באזורי העיניים, האף, והפה, השיער וכמובן על העור. בכל מילימטר רבוע של עור חיים אלפי מיקרואורגניזמים, לרוב כחלק ממערך ההגנה והאיזון הטבעי של גופנו. מיקרואורגניזמים שמקורם בגוף האדם מתפזרים בסביבה על ידי עיטוש, שיעול, נשימה, תאי עור שנשרו וכדומה.

 

זהירות – מיקרואורגניזמים!

למרות שמטרת החדר הנקי היא לטפל במיקרואורגניזמים ומזהמים אחרים שנישאים באוויר באמצעות סחרור וסינון של האוויר בחדרים הנקיים, תוך שמירה על ערכי טמפ’ ולחות מתאימים, קיים עדיין סיכוי גבוה שמיקרואורגניזמים יגיעו למוצר החשוף, ויזהמו אותו. בעבודה עם מוצרים סטריליים ואספטיים, חשיפת המוצר לחיידקים שמקורם בגוף האדם (מועילים ככל שיהיו), מעמידה אותו בסיכון להיווצרות זיהום ומהווה בעיה של ממש בתהליכי הייצור.

 

ולידציה לחדרים נקיים

ולידציה לחדרים נקיים הנה חובה אשר מופיעה בדרישות הרגולציה השונות ובמדריכי ה- GMP. על החדרים הנקיים לעבור בהצלחה ולידציה מלאה אשר כוללת שלבי הסמכה שונים:

שלב הולידציה פירוט דוגמאות לבדיקות
IQ Installation Qualification
  • התקנת החדרים והמערכות התומכות כגון אינטרלוקים, מדים, שעונים, כיולים ומערכות ה – HVAC
  • יאומת כי הדוקומנטציה הנדרשת התקבלה במלואה מהקבלן
OQ Operational Qualification
  • ביצועי החדרים, מערכות ה – HVAC וההתראות, כאשר החדרים אינם מכילים אנשים ובטרם הכנסת הציוד והמכונות אליהם
  • בדיקות מיקרוביאליות
PQ Performance Qualification
  • ביצועי החדרים הנקיים, מערכות ה – HVAC והרמות המיקרוביאליות כאשר כל המכשירים והרהיטים הנחוצים ממוקמים בחדר במצב עבודה והעובדים מבצעים פעולות ייצור.
  • בדיקות חלקיקים וניטור מיקרוביאלי שוטף למשך מספר ימים ברציפות אשר יכללו דיגום אוויר לחלקיקים ובדיקת מיקרואורגניזמים באוויר ועל המשטחים

עבור תהליכי ייצור קריטיים כגון ייצור מוצרים אספטיים, יש לערוך בנוסף לבדיקות ולידציה לחדרים ולמערכות המיזוג גם ולידציה לנוהל הלבוש.

 

תפעול חדרים נקיים וכללי התנהגות עובדי ייצור

 

כיצד ניתן להקטין את הזיהומים בחדרים נקיים?

  • קירות, רצפות ותקרות של חדרים נקיים יהיו בנויים מחומרים שאינם משירי חלקיקים, ללא חריצים ואשר ניתנים לשטיפה וניקוי בקלות.
  • ציוד שפועל בחדר נקי צריך להיות סניטרי ו – GMP כך שאינו פולט חלקיקים בזמן הפעלתו וכן ניתן לניקוי בקלות, ללא אזורים קשים לגישה וניקוי.
  • רצוי לעשות שימוש מינימלי במשטחים הוריזונטליים שאינם מחוררים על מנת למנוע זרימה טורבולנטית, כך שמזהמים מופנים תוך זרימה למינרית לכיוון תעלות האוויר החוזר ואינם מצטברים בחדר.
  • יש לערוך ניקיון וחיטוי תקופתיים בחדרים הנקיים, תוך שימוש בחומרי ניקיון וחיטוי יעילים וביצוע הפעילות לפי נוהל ניקוי וחיטוי שעבר ולידציה.
  • חשוב לבחור פרטי לבוש מתאימים אשר יגנו על הסביבה מפני העובד. לעיתים יש לשקול שימוש במסכות פנים, משקפיים וכיסוי פנים לפי הצורך.
  • יש לקיים הדרכת GMP לעובדים אשר בין היתר תכלול התייחסות ללבוש, התנהלות והתנהגות נכונים בחדרים נקיים.
  • יש לבחור את העובדים המתאימים לעבודה בחדרים נקיים, להדריך ולהסמיך את העובדים הרלוונטיים על כל סוגי הפעילויות אותן הם מבצעים כחלק מעבודתם.
  • אין לאפשר כניסה לחדר נקי עם תכשיטים, איפור, שעון וכדומה.
  • תנאי האקלים בחדרים יאפשרו עבודה נוחה למפעיל, וללא הזעה וחוסר נוחות.
  • חיטוי תדיר של הכפפות או החלפתן כאשר קיים חשש שהזדהמו.
  • לעולם אין לחרוג ממס’ העובדים המקסימלי בחדר בהתאם למה שאושר כחלק מתהליך הולידציה שלו.
  • אין לאפשר כניסה של עובדים חולים או פצועים אל תוך החדר הנקי.
  • יש לשמור על רמת היגיינה אישית גבוהה.
  • יש להקפיד על תנועה איטית ולא מהירה בחדר הנקי בזמן העבודה.
  • אין להכניס ציוד או מכשור חיצוני לחדרים הנקיים, אלא אם נוקה וחוטא מראש כנדרש.

תוכן עניינים

שתפו את המאמר