עובדות מעניינות על תעשיית המכשור הרפואי

רישום אמ"ר בישראל

רקע על תעשיות מכשור רפואי בארץ ובעולם

תעשיית האמ”ר הינה התעשייה של מכשירים רפואיים, אבזור וציוד רפואי לרבות שירותי רפואה מותאמים המסופקים על ידי חברות, ארגונים, סוחרים ושותפויות שונות, אשר מייצרים מכשור רפואי המשמש לדיאגנוסטיקה (אבחון), טיפול וניטור של מצבים רפואיים.

התעשייה היצרנית בתחום המכשור הרפואי כוללת ייצור של מכשירי in vitro לאבחון, ציוד הדמיה אבחנתי, מכשירים לטיפול בשיניים, מכשירים לטיפול בלב, לטיפול בראייה, ציוד לבתי חולים, תוכנה רפואית וכו’.
תחום המכשור הרפואי הנו תחום הטרוגני, חדשני, מגוון ודינאמי. השוק העולמי למכשור רפואי נחשב עצום והוא אף צפוי להפגין קצבי צמיחה גבוהים גם בעתיד.

שווי השוק העולמי של מכשור רפואי הוערך ב-2019 בסכום של 457 ביליון דולר. בצמיחה שנתית של 4.4% מאז שנת 2015, והוא צפוי להגיע לשווי של 620 ביליון דולר בשנת 2025 ול- 863 ביליון דולר בשנת 2030.
ההתפתחות הטכנולוגית לה אנו עדים בשני העשורים האחרונים, אינה פוסחת על תחום המכשור הרפואי. טכנולוגיות רבות מתחומים אחרים, מוצאות את דרכן גם לתעשיית המכשור הרפואי בכל הנוגע לתוכנה ושירותי רפואה מתקדמים.

אלקטרוניקה (למשל שבבים, קוצבי לב), ננו-טכנולוגיה, Big Data, טכנולוגיות ניטור ומכשור רפואי בשילוב עם או בלי תרופה, תוכנות רפואיות ורשומות רפואיות נכללות תחת תחום הרגולציה של מכשירים וציוד רפואי.

השילוב של מודעות הציבור והצורך ברפואה טובה ומותאמת יותר, עליה בתוחלת החיים, הזדקנות האוכלוסייה, עליה במחלות כרוניות ומחלות מדבקות (כמו נגיף הקורונה) מעלה בהתאם את הצורך בפיתוח תעשיית המכשור הרפואי. לדוגמא, ערכות הבדיקה של Covid-19 נמכרו בשווי של 2.2 ביליון דולר בשלושת החודשים הראשונים של שנת 2020.

התחום הדיאגנוסטי צפוי לצמוח באופן הגבוה ביותר בצמיחה שנתית של 9.2% עד שנת 2025.
שווקי תעשיית המכשור הרפואי הצפויים להפגין את קצבי הצמיחה הגבוהה ביותר בשנים הקרובות מפורטים בטבלה הבאה:

שוק עולמי אחוזי צמיחה צפויים
צפון אמריקה 11.1%
אפריקה 10.4%
מזרח תיכון 10.2%
אסיה 9%

הרגולציה בתחום תעשיית המכשור הרפואי

דרישות הרגולציה של תחום המכשור הרפואי אמנם אינן מחמירות כמו אלה הנדרשות בתחום התרופות, אך עדיין נחשבות כמחמירות ביחס לתחומים אחרים. בשנים 2020-2021 הרגולציה של מכשור רפואי עברה שינויים הן בשוק האירופאי (MDR/GDPR) והן בשוק האמריקאי (FDA/K510).

עוד על רגולציה של מכשור רפואי.

שימושים למכשור רפואי בהתאם לטכנולוגיה

מכשור רפואי או אמ”ר יכול להיות קבוע/לשימוש חוזר או לשימוש חד-פעמי.
מכשור רפואי יכול להיות בשימוש עבור ניתוחים בבתי חולים וחדרי ניתוח או לטיפול ביתי.
לעיתים, המכשור הרפואי צריך לעבור התאמה בגודל ובעיצוב לצרכי הטיפול בפציינטים, עקב ההבדלים האנטומיים בין אוכלוסיות שונות או בין פציינטים שונים.

טכנולוגיית ההדפסה בתלת מימד מהווה הזדמנות יוצאת דופן לתחום המכשור הרפואי ומאפשרת התאמת סוגים וגדלים שונים של מכשור ואבזור רפואיים, לאוכלוסיות יעד שונות במטרה להתאים באופן מיטבי את המכשור, לצרכים הספציפיים של הפציינטים.

הטכנולוגיה המתקדמת הקיימת בטלפונים ניידים בכלל וכניסת ה- 5G בפרט, תוך התממשקות עם תוכנות, אפליקציות, אביזרי חישה שונים ומכשור לביש, משמשת לניטור ומעקב של מדדים פיזיולוגיים שונים ויכולה להתריע מבעוד מועד על סכנות צפויות בהתאם לעיבוד של מדדים אלו ולהציל חיים.
בשילוב עם אינטליגנציה מלאכותית (AI) שסוקרת ומעבדת מיליוני מצבים דומים וניתוח של נתוני Big Data, מדובר באפשרויות להצלת חיים, טיפול במצבים רפואיים מורכבים, רפואה מונעת ושיפור שמת החיים של חולים ובני משפחותיהם.

בנוסף לכל זאת, מדובר גם בטכנולוגיה ביתית לשימוש עצמי, אשר מתבצעת מרחוק, ושלא מצריכים כמעט הגעה למוסדות טיפוליים כמו גם מאפשרת זמינות ומהירות אבחנה, טיפול מהיר, יעיל, מותאם ופחות יקר תוך שימוש ברשומות רפואיות אלקטרוניות.

תוכן עניינים

שתפו את המאמר